Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Μεσαίο Φορμά - Το βαρύ πυροβολικό της φωτογραφίας




Οι μηχανές μεσαίου φορμά καθορίζονται από το φιλμ 120 που χρησιμοποιούν.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από μια απλή μηχανή 35μμ είναι ανάλογα της χρήσης για την οποία θα χρησιμοποιηθεί. Οι περισσότεροι φωτογραφίζουμε με τον κανονικό μας εξοπλισμό, 35mm. Οι μικρές διαστάσεις και η σχετικά εύκολη μεταφορά, ευνοούν τα 35mm ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία των φιλμ χαρίζουν την επιθυμητή ποιότητα και διακριτική ικανότητα επαγγελματικού επιπέδου.
Oι πιο σκληροπυρηνικοί όμως επιμένουν στην ανώτερη απόδοση του μεσαίου φορμά. Είναι ρεαλιστικό να κουβαλάει κανείς βαριά συστήματα σε απρόσιτα μέρη; Ναι, αν επιμένει φανατικά στην απόλυτη ποιότητα ή αν προορίζει την δουλειά του για δημοσίευση σε περιοδικά αξιώσεων ή βιβλία. Προτιμά την τελειότητα στην ευκρίνεια, τα καλύτερα πυκνομετρικά χαρακτηριστικά και την άριστη συμπεριφορά στις μεγεθύνσεις. Παράλληλα τα συστήματα μεσαίου και μεγάλου φορμά συνήθως διαθέτουν καλύτερα οπτικά εφόσον μάλιστα στην σχεδίαση δεν παρεμβαίνουν συμβιβασμοί και προβλήματα τιμής.
Ένα ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικό των επαγγελματικών μηχανών μ/φ είναι ότι μπορούν να αλλάζουν ''πλάτες'' με διαφορετικό είδους φιλμ , χωρίς να χρειάζεται να έχουν τραβηχτεί όλες οι διατιθέμενες πόζες. Πλέων σε αρκετές εταιρίες μηχανών μ/φ διατίθενται και ψηφιακές πλάτες , που όπως είναι ευνόητο υπερτερούν κατά πολύ σε απόδοση και ανάλυση απο τις dslr . Φυσικά ανάλογη είναι και η τιμή τους .
Οι μηχανές μ/φ δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες (Hasselblad, Mamiya, Pentax )και δεν είναι πάντα το κόστος τους μεγάλο. Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες μηχανές (ARAX,PENTACON,KIEV} που το κόστος τους ειναι προσιτό και η ποιότητα τους σχεδόν επαγγελματική . Αν κατέβουμε και άλλο θα βρούμε αρκετά παλαιότερα μοντέλα ή Ρωσικές κατασκευές που και πάλι μπορούν να μας εξάψουν το φωτογραφικό ενδιαφέρον.(Liubitel, Agfa, Yashika κτλ)και φυσικά μην ξεχνάμε τις Toy Cameras (Diana , Holga )που έχουμε αναφερθεί παρακάτω και οι οποίες έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Είναι παρά πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε για αυτές τις εκπληκτικές μηχανές και δύσκολο να μας φτάσει ένα άρθρο. Κάτι που μπορούμε να αναφέρουμε ακόμα είναι ότι το μέγεθος των αρνητικών έχοντας σαν βάση τα 6 εκ στο ύψους διαμορφώνεται ανάλογα με το μοντέλο σε καρέ των 6χ4,5 6χ6 6χ7 6χ9 . Για να γίνουν περίπου κατανοητές οι δυνατότητες αυτής της διάστασης των φιλμς και χωρίς αυτό να είναι κανόνας , παραθέτω ένα απλό παράδειγμα σε σχέση με την ψηφιακή φωτογραφία: Ένα φιλμ υψηλής ανάλυσης έχει διακριτική ικανότητα ας πούμε 100 γραμμές/mm και για αναπαραγωγή κάθε γραμμής χρειάζονται 2 pixels (1 λευκό ένα μαύρο).
Έτσι σε φορμά 24x36 αντιστοιχούν (24x100x2)x(36x100x2)=34.560.000 pixels
Αυτό είναι παντελώς θεωρητικό φυσικά και στην πράξη ένα λεπτόκοκκο φιλμ 135 αντιστοιχεί σε 25 mpixel περίπου ενώ ενα φιλμ μηχανης Μεσαίου Φορμά 120 σε 100 mpixel.
Εδώ θα βρείτε πληροφωρίες για καποια από τα καλύτερα μοντέλα μηχανών Μ/Φ που κυκλοφορόυν : MAMIYA HASSELBLAND CONTAX ROLLEIFLEX

Ελπίζω να κατατόπισα λίγο όσους θέλουν να μπουν στον μαγευτικό κόσμο του Μ/Φ . Θα επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες σύντομα. Για όποιες απορίες μπορώ να λύσω με χαρά να απαντήσω στα σχόλια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: